navigáció

Rozmaring

Receptek Fűszerek Rozmaring

Rozmaringrozmaring, fűszerek, gyógynövények, szakácskönyvek, ingyen receptek,

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (rosmarini folium) kapjuk.

Felhasználása: Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás-, és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.

Morzsolva forgalomazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.


Gyógyhatása: Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó,rozmaring, gyógynövények, fűszerek,ingyen receptek, szakácskönyvek görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.