navigáció

Fokhagymakrém á'lá cuccos


Fokhagymakrém á'lá cuccos

 

 

Hozzávalók:

1/2 kg fokhagyma (tisztítva értendő)

25 dkg vákuumozott, tisztított konyhasó (lehet kicsit kevesebb is)

repce, vagy napraforgó étolaj

 

Elkészítése: A gerezdekre szedett, és gyökértelenített fokhagymát kétszer nagyobb zárható műanyag edénybe tesszük, és jó alaposan „fel”rázzuk, így pillanatok alatt megszabadulunk a héjától, nem kell vele pöpöcsölni órákig, szagnyomot hagyva az ujjainkon. Utána már csak ki kell szedni a szép, lecsupaszodott gerezdeket.

Alaposan megmossuk, szárítjuk, és bot-turmixal pürésítjük. Félkész állapotban beletesszük a sót, és 5 percenként nyomunk egyet a gombra. Cirka fél óra alatt feloldódik a só, addig lehet mással is szórakozni.

Kisebb, (én kaviáros) üvegekbe rakjuk, az üveg fenekét időnként alaposan elverve szadista örömmel, hogy tömörödjék, majd nyakon öntjük (egészen a peremig!) étolajjal. Figyelem! A sznobok most forduljanak el, mert fontos közlendőm van. Tartósításhoz ne használj oliva-olajat, mert attól romlik meg a cuccosod! Legjobb lenne, ha kapni lehetne a repceolaj, de annak hiányában a napraforgó is tökéletesen megfelel.

Nekem van még kissé bebarnultam, amit 3 éve raktam el, és még semmi bajuk ízileg, csak a színük változott a beszűrődő fénytől.

Aki kevésbé sósan szereti, az számoljon azzal, hogy az alap 2 éves eltarthatóság annál inkább rövidül, minél kevesebbet tesz bele. Raktam már el só nélkül is, két hónapig bírta a hűtőben, a többi a kamra polcáról vigyorog rám.

 

Még egy tipp: Ne használj himalájai, meg erdélyi, vagy hasonló felkapott flanc-sókat ha jót akarsz, mert ehhez (és minden ilyen tartósításhoz) a vákuumozott konyhasó kell!