navigáció

Öregtészta készítése

Konyhai kisokos Öregtészta készítése

Öregtészta készítése

Először pár szót mondanék. Ha magadnak sütsz kenyeret, azt nyilván egészségesnek akarod tudni. És minél kevesebb benne az élesztő, annál egészségesebb a kenyér. Sokan a fogyókúránál tévesen azt hiszik, a fehér kenyér elhagyása már a siker kapuja. Ez tévedés!

A lisztek majdnem ugyanannyi kalóriát tudnak, a különbség: a magasabb rosttartalom kíméli a szervezetet, ásványi anyagokkal, vitaminokkal támogat. És most lássuk az öregtészta féléket.

Fehér öregtészta (fehérkenyerekhez)

20 dkg BL 55 (vagy BL80) liszt
0,5 dkg élő élesztő
1,2 dl víz
csipet cukor

Ezeket összekutymákoljuk egy kelesztő tálban, letakarjuk, majd elfelejtjük 10-12 órára. Cirka 1 kg kenyérhez elegendő

Graham és tönköyös öregtészta

10 dkg BL80-as kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly, vagy graham liszt
1,2 dl víz
0,5 dkg friss élesztő
késhegynyi méz

A hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk egy tálban, majd cirka 12-14 óráig egyenletes hőmérsékletű helyen kelesztjük. 0,8-1 kg-os kenyérhez elég.

Karcagi öregtészta

15 dkg BL 80-as liszt
10 dkg Graham (vagy teljes tönköly) liszt
5 dkg BL 55, vagy kukorica liszt
5 dkg száraz kukoricaszem
1,6 dl víz
0,25 dkg élesztő
késhegynyi méz a vízbe

A hozzávalókat a kukorica kivételével összekeverjük, majd beledobjuk azt is, vele is átkavarjuk, és minimum 2 napra félretesszük letakarva. Akkor kész, amikor a kukoricaszem kezd puhulni. 1-1,5 kg kenyérhez elegendő. Ez a legjobb a magvas kenyerekhez, mert nem kell hozzáadni a bolti, tartósítós kukoricamagot.

Ezek az öregtészták úgyszólván az összes kenyérfajta készítéséhez tökéletesek, a zürichitől a Bajor feketén át a csángó kukoricásig. Annyit érdemes még tudni, hogy a kenyér és fehér lisztet a kenyerünk fajtájához igazítva lecserélhetjük. Árpakenyérnél árpára, Cöliákiásoknál tönkölyre, árpára vagy zabra, etc.