navigáció

Bundás rizsgombóc


 Bundás rizgombóc Cilutól
 
Hozzávalók:
15 dkg elősütött (v. főtt) darált hús 
50 dkg főtt rizs
10-15 dkg reszelt sajt
2 egész tojás
1/2 kk só
1 kk bors
5 szál petrezselyemzöld aprítva
maroknyi magozott aszalt szilva 
A forgatáshoz:
3 ek liszt
2 egész tojás
A sütéshez:
olaj

Elkészítése: A fent soroltakat összekeverem. Tenyérbe simítok egy adagot, a fél aszaltszilvákból a közepébe nyomok egyet mindegyiknek, és diónyinál nagyobb gombócokat formázok belőle. Lisztbe, majd a felvert tojásba forgatom. Végül lassú tűzön, bő olajban sütöm meg, hogy a sajtnak legyen mindenhol ideje elolvadni, és meg se égjen. Bőven teszek papírt alá, amikor kiszedem, és minden réteg alá még egyet. Arra is ügyelek közben, hogy ki ne hűljön, mert melegen az igazi!

Rendkívül szeretjük. És ami egy háziasszony számára nem utolsó szempont, hogy a vasárnapi ebédről maradt "uncsi" rizs hétfőn így születhet újjá! Nem beszélve ugye arról, hogy a maradék főtt hús is mehet bele darálva.
Aszalt szilva helyett szinte bármilyen aszalmány jó hozzá, de akár friss gyümölcs is, ha eléggé kemény!
Ha csak puha gyümölcsööm van, előbb megvillázom, és a többivel együtt keverem össze. Tegnap sárgabarack lekvárral is kipróbáltam. Így is isteni!


Kommentek:
Papi írta 2014-07-23, 12:22:51-kor

Cilu kedves! A képet nem tudtam betenni. Bocsi. A nejem lecsapott rá, kipróbáltuk, az eredetit, aszalt szilvával. Kissé féltem, mert hús, meg sajt, meg szilva... De amikor az elsőt elpusztítottam, kiderült, hogy ez tényleg így tökéletes!