navigáció

Vödrös almapaprika


Vödrös almapaprika Bernáthné Dobi Anikótól

Hozzávalók:Hagyományos savanyítás. Színtartó, vödrös savanyú almapaprika.
5 l víz
1 liter
10%-os (5 dl 20%-os) ecet
75 dkg cukor
15 dkg só
5 mk borkénpor
a tetejére:
1 ek timsó.

Elkészítése: A paprikákat odateszed ázni, közben a lének valót összekutyulod egy 15-16 l-es vödörben, vagy zárható savanyító agyagedényben. Amikor elolvadt, alaposan megmosod, majd leöblíted a paprikákat. A szárát tövig vágod konyhai ollóval, és csillagot szúrsz bele ugyanazzal az oldallal - hogy a lének legyen hol behatolnia - majd mehet a lébe. Amikor tele a vödör, a tetejét nyomd le kifőzött falapokkal, hogy a paprikák ne érintkezzenek a levegővel, végül szórd rá a timsót, és zárd le. A lukakon lassan beszívódik a lé.

Ez a színtartó almapaprika eltevési módja. Mint a képen is látható, gusztusos, és garantálom, az íze nagyon ott van! Jól láthatóan megmaradt a színe, és ha kipróbálod, tudni fogod, a csípőssége akkor is egyenletes, ha a felét édes paprikából raktad be. Az a jó benne, hogy az edény, és/vagy a paprika mennyiségéhez igazítható az alaplé mennyisége. Én próbából csak két kilóról tettem el, de már bánom, mert karácsony hava se jön el, és ebből már hírmondó se marad.

Ha kisebb edényben tettél el, akkor az alaplé felét vedd ki, majd amikor a lé kezd eltűnni (beszívódik a paprika magüregébe), mindig pótold utána.
Ha 20%-os az eceted, a hiányzó mennyiséget pótold ki vízzel!