navigáció

Kovászos káposzta


Kovászos káposzta Ancsurtól

Hozzávalók:
2-3 literes befőttesüveg
1 szelet száraz kenyér
4 babérlevél
2 fej fokhagyma
kis sárgarépácskák
káposztalevelek
1 ek só
levelenként 1 szem bors
1 szál kapor
1 szál tárkony
fogpiszkáló

Elkészítése: A befõttesüveg aljára tegyük a zöld kaprot. A káposztaleveleket alaposan mossunk meg, sózzuk be a belső oldalát, a közepébe tegyünk 1 szem borsot, 1 kis sárgarépácskát meghasgatva, 1 szem fokhagymát majd tekerjük fel, és egy fogpiszkálóval szúrjuk össze. Az üveget fektessük le, és a feltekert káposztaleveleket fektessük az üvegbe, majd rakjunk közéjük 1 vékonyabb szál megtisztított tárkonyt. és a babérleveleket. Végül rakjunk a tetejére egy vastag szelet fehér kenyeret (lehet frissen pirított is). Forraljunk fel kb. fele annyi vizet, mint az üveg ûrtartalma. Adjunk hozzá még pár csipet sót, és ha kissé lehűlt, a kenyéren keresztül öntsük tele az üveget.
Tegyünk a tetejére egy kistányért, majd alá is, és állítsuk napsütötte ablakba. 4–6 nap múlva a leve zavarossá válik. Sűrűn kóstolgassuk, mert éretlenből hamar túlérik!

Nyári káposztából érdemes csinálni. Nálunk a kezdeti furcsálkodás után mára annyi fogy, mint tesójából, a koviubiból. A családban van, akinek egészen apró zöldparadicsomot kell belerakni, van akinek pasztinákot a répa helyett, de a fokhagymával mindenki egyetért. Amikor megérett, ki kell szedni a levéből, kihúzgálni a fogpiszkálókat, és lehűteni. Savanyúnak szoktam eltenni, de ünnep, amikor marad annyi, hogy a vasárnapi ebédhez tudok asztalra tenni, a többi eltűnik a hűtőből. A leve behűtve igazi nyári üditő!