navigáció

Pekingi kacsa


Pekingi Kacsapekingi kacsa, ingyen receptek, finomságok, szakácskönyvek, konyha, főzés

Hozzávalók:

1 db 2 kg-os kacsa

3 evőkanál méz
2 evőkanál vörös borecet
2 evőkanál fehérbor
1 csésze, forró víz

Körethez:

8-10 zöldhagyma "ecset" (mindkét végén bevagdossuk, és jeges vízben hagyjuk ecsetszerűen kinyílni, majd konyharuhával megszárítjuk, és hegyes zöldpaprikából vágott gyűrűt húzunk a közepére)
1 dl hojszin-szósz*
16 mandarin-palacsinta
1 db hosszában felvágott nyers uborka

Elkészítése:
Tegyük a kacsát egy fazékba és öntsünk rá forrásban levő vizet. Forraljuk 5 percig, szűrjük le és hűtsük ki folyóvíz alatt. Szárítsuk meg konyharuhán.

Kenjük meg a bőrét a méz, az ecet, a fehérbor és a forró víz keverékével, majd akasszuk fel hűvös, szellős helyre egy éjszakára száradni.
Másnap előmelegített sütőben süssük közepes hőn (200 ° C, gázzal 6-os fokozatnál) fél órát, majd kissé csökkentett tűzön (190 ° C, gázzal 5-nél) további 40 percig, míg megpuhul.
Vágjuk le vékony szeletekben a bőrét (ezt tartják a legfinomabb falatjának) a melléről, az oldaláról és a hátáról, kb. 5 x 7 cm-es darabokban. Rendezzük egy előmelegített tálra. Vágjuk le a szárnyát és az alsó combját, és a falatnyi darabokra vágott, bőr nélküli többi húsával tegyük egy másik tálra. Evéskor venni kell egy zöldhagyma-"ecsetet", belemártani a hojszin-szószba és megkenni vele a mandarin-palacsintát. Tegyünk a palacsinta közepébe két csík uborkát és egy kevés felmetélt zöldhagymát, erre jön egy darab kacsahús és -bőr, ezután már csak össze kell tekerni, és sietni az evéssel, nehogy kihűljön.

Pekingi kacsa, finomságok, ingyen receptek, szakácskönyvek, sütés, főzésNem maradhatott ki. A képen azt látod, hogy kell becsomagolni a  mandarin palacsintába. Nem kell betojni, nem akkora durranás az elkészítése, és a ráfordított idő se olyan sok, mint elsőre tűnik. Van a kacsának egy narancsos változata, amit szintén megcsináltam már. Ott 1 db héjastul felaprított narancsot belefőzni a vizébe, kidobálni, aztán bele a kacsát, a többi marad. A Pekingi Kacsa a kínai ételek elmaradhatatlan képviselője. Méltán világhírű!

Hojszin-szósz* Kínai üzletekben beszerezhető szósz. Próbálkoztam házilag elkészíteni, próbáltam helyettesíteni. Nekem nem sikerült egyik se. Akinek van ötlete, könyörgöm írja meg