navigáció

Üvegtészta


Üvegtészta (celofántészta, rizstészta)

A rizstészta, vagy üvegtészta (kínaiul dongfen) speciális kínai-koreai találmány. Rizslisztből, vagy mungóbab-lisztből (esetleg ezek keverékéből) készült és azért nevezik üvegtésztának, mert tényleg átlátszó lehet száraz állapotában (főleg a rizsből készült.) Érdekességként: vermicelli az üvegcérnametélt neve.

Nagyon előnyös élettani hatásai vannak, könnyű és jól emészthető, semleges íze miatt mindenhez jól illik, rendkívül jól ízesíthető, édesre, savanyúra, csípősre, vagyis a távolkeleti ízek mindegyikéhez kapcsolható.

A mungó bab lisztje magas fehérje tartalmánál és alacsony zsír és szénhidrát tartalmánál fogva értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Nagy mennyiségben tartalmaz B1, B2 vitaminokat, A-vitamin elővitaminját, kálciumot, foszfort és vasat.

Ugyanúgy kell gyúrni, mint a búzatésztát, magyar háziasszonyoknak az elkészítése nem okozhat gondot. Ha ajánlhatom, keverd a két alapanyagot, és egyszerre sokat csinálj, mert ha rászokik a család, sok étel elképzelhetetlen nélküle. Csinálj csak rizsest, csak mungóst, csinálj ilyen-olyan 1/3.ost, és felest is, de cimkézd fel. Alaposan meg kell gyúrni (gépet ajánlatos használni, vagy leszakad a víz a plafonról!) A tészta akkor jó, ha könnyen kezelhető, gumiszerű és állagú üvegtésztát kapunk. Ugyanúgy nyúsd, tekerd a sodrófára, és metéld cérnára, vagy szélesre. A szárítása is megegyezik a búzatésztáéval. Egy a lényeg, még a szóráshoz se használj búzalisztet!

Az üvegtészta trükkje, hogy nem szabad főzni csak forrázni. Vizet forralunk, és amikor lobog, akkor tesszük bele a tésztát és azonnal elzárjuk a tűzhelyet, lefedve körülbelül 10 percig hagyjuk állni, leszűrjük, lehetőleg óvatosan, és kész az ízletes és különleges tészta ami alap vagy köret lehet.

Nemcsak a kínai ízeket kedvelők figyelmébe ajánljuk.

A csak mungóbabból készült üvegtészta kitűnően alkalmas alacsony kalóriájú étrendek kialakításához, és nem elhanyagolható, hogy mindkettőből készültet candidások, cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják!