navigáció

Ízes bukta


Ízes bukta (Julikától)

Hozzávalók:
1 kg liszt
15 dkg vaj
4 tojás sárgája
5 dkg élesztő
5 dl tej
gyümölcsíz, gyümölcs-sajt, vagy lekvár

cukor.

Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk1,5 dl langyos tejben 1 ek cukorral. A maradék tejben feloldjuk a sót, a többi cukrot. Hólyagosodásig dagasztjuk, háromszorosára kelesztjük. Kelés után átgyúrjuk, 1 cm vastagságúra nyújtjuk, 10 cm-es négyzetekre vagdossuk. Közepébe csíkként rakjuk a lekvárt, rátekerjük a tésztát, végeit elcsípjük, megkenjük olvasztott vajjal. Elővajazott tepsibe sorjázzuk, félórát még pihentetjük, majd előmelegített sütőben lassan kisütjük.

A legtöbb szájmegégést okozó sütemény. Vigyázni kell vele, mert a külseje már ehető hőfukúnak tűnik, de benne a lekvár még tűzforró! Ha kivettük a sütőből, főleg gyerekek elől védelmezzük meg, mert az illata miatt képesek ellopkodni.
A házi készítésű bukták a világ legfinomabb, legkívánatosabb sütijei közé tartoznak, és akár ételt is helyettesíthetnek. Tejjel kiváló, egész napra energiával feltöltő reggeli. Szoktuk szilvalekvárral, barackkal, áfonyával, almával és körtével is tölteni. A legújabb kísérletem igazán jóra sikeredhetett, mert alig bírtam megkóstolni, szétkapkodták. Darabonként kevesebb pálinkával kevert baracklekvárt, és 2 magozott datolyát tettem bele. Kísérletezzen mindenki kedvére. Az ötleteket várom, mert imádjuk és kipróbáljuk!