navigáció

India


India

Elsőként India étkezési szokásait vesszük közelebbről szemügyre, s néhány nálunk is elkészíthető különlegességgel lepem meg látogatóimat. Az indiai konyha sokrétűségét érdemes alaposabban megismerni, így kissé bővebben - több részben - foglalkozunk vele.

Ha létezik a vegetáriánusok számára kedvező hely, akkor India biztosan ilyen. E szubkontinens ugyanis tobzódik a húsnélküli ételekben és a - kizárólag növényi alapanyagokból készített fogások - sokszínűsége valósággal meghökkentő.

India lakosságát tekintve is igen sokszínű ország, így nem beszélhetünk egységes konyhaművészetről, minden egyes régiónak megvan a maga sajátos arculata. Az egyes tájegységekre jellemző különös ízeket a fűszerek különböző kombinációi teremtik meg. Minden terület egységes azonban abban, hogy az ételek univerzális tartozéka a rizs, illetve mindennhol kedvelik a hüvelyesekből készített egytálételeket, az ún. dált. Elmaradhatatlan fogásnak számítanak az utánozhatatlan ízű, ámbár kalóriadús édességek és a pirított magvak is.


Étkezési szokások

Az indiai asszonyok naponta háromszor főznek, az előző étkezés maradékát sohasem szolgálják fel. A kész ételt frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak, figyelve arra, hogy az evés az ember összes érzékszervének élvezetet nyújtson, emellett azonban messzemenően kihasználják a növények és fűszerek gyógyhatásait is. A fogások között általában szerepel valamilyen csípős, savanyú, édes, keserű, lédús és száraz étel.


A fűszerezés

Az indiai ételek jellegzetességét a felhasznált fűszerek adják meg. Nemcsak ízüket, hanem gyógyhatásukat is kihasználják, s hogy az asztalra milyen fogás kerül, azt sokszor éppen a gyógyhatás határozza meg. Az ételeket az európaiaktól teljesen eltérően és szokatlan "bátorsággal" fűszerezik. Szívesen használják a nálunk is jól ismert mustárt, borsot, gyömbért, köményt, szegfűszeget, fokhagymát, csilit és kurkumát, ám ezeken kívül még számtalan, nálunk szinte ismeretlen fűszert is alkalmaznak. A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. A curry a tamil kari szónak leegyszerűsített változata, melynek szósz vagy mártás a jelentése.

Saját fűszerkeverékeiket maszalának hívják, melyet otthon készítenek el kb. 6-8-féle fűszerből. Egy-egy háztartásban sokféle maszalát használnak, s ezek íze alkotó anyagaik, ezek aránya, illetve a háziasszonyok ízlése szerint változik. A maszalák leggyakoribb fűszerei közé tartozik a kömény, az édeskömény, a kardamommag, az ánizs, a szegfűszeg, a szegfűbors, a mentalevél, a gyömbér, a bors, a mustármag, a mák, a fahéj és a szerecsendió.