navigáció

Görög Tyúkhúsleves

Receptek Nemzetek konyhája Görög Levesek Görög Tyúkhúsleves

GÖRÖG TYÚKHÚSLEVES (KOTÓSZUPÁ)

Ezt a leves igaziból nem láttam tavernákban. Télen szokták fogyasztani, előnye hogy roppant egyszerű, hamar el lehet készíteni és isteni íze van. Én egyszer megpróbáltam jó magyarosan teletömni zöldséggel de annak már más íze lett. Ezt így kell elkészíteni, bármilyen szokatlannak is tűnik, zöldségek nélkül. Még annyit jegyeznék meg hogy ezt a levest azonmód forrón jó fogyasztani ugyanis a rízs tudvalevőleg azzal a tulajdonsággal rendelkezik hogy megszívja magát és megduzzad. Én ha nem rögtöni fogyasztásra készítem akkor csak 1 csupor rízst főzők bele, ha pedig rögtön tálalom akkor kettőt, hogy jó sűrű legyen. Kell egy kis gyakorlat ahhoz hogy a rízs mennyiségét eltaláljuk. Állagra a leves hasonlít a halleveshez.

Hozzávalók:
1 egész konyhakész csirke
ízlés szerint só, bors
rizs (1-2 kávéscsésze)
2 tojás
2 citrom

Elkészítés: A csirkét egészben (jól megmosva, tisztítva) fazékba vagy kuktába teszem és felöntöm annyi vízzel amennyi levest szeretnék, a legjobb ha jól ellepi a csirkét. Sót, borsot teszek hozzá és készre főzőm. Ezután kiveszem a fazékból, esztétikus okokból kifolyólag lehetőleg egészben és beleteszem egy tűzálló edénybe, majd bedugom a sütőbe és pirosra sütöm. Időközben a visszamaradt csirkelevet leszűröm, majd belefőzöm a rízst. Elkészítem a citromos-tojást. Két tojást felverek habosra, két citrom levét hozzáöntöm miközben villával enyhén tovább habarom.

Mikor kész a rizs, lehúzom a tûzrõl, várok pár percet hogy ne fõjön, majd a hõmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva (a tanyérba lassacskán a citromos öntethez öntöm a forró levest), beleöntöm a levesbe a citromos öntetet. Ha mindent helyesen végeztem el egy jó habos sûrû leves az eredmény. Még egyet rottyintok rajta, majd tálalom.

Tálalás: A húst kivesszük a sütőből és az asztalra helyezzük, még jobb ha előtte ízlésesen darabjaira vágjuk hogy ne a család többi tagja trancsírozza szét hozzá nem értően, a levest pedig levesestányérokba mérjük, borsozzuk. Mivel sűrű, laktató, nem jár hozzá második, egytálételként fogyasztjuk.

Fontos tudni, hogy a rizs megszívja magát, így a két csészényi friss fogyasztáshoz illik, ha másnapra készíted el, 1 csészényit, ha estére, 1,5 csészényit tégy bele. Isten őrizz, hogy magyarosítsd, zöldségekre ne is gondolj!