navigáció

Rozskenyér I.


Rozskenyér (Uncilitól)

Hozzávalók:
A Cuccos Boszorkánykonyhája! Kenyerek. Rozskenyér.
5 dkg friss élesztő
35 dkg fehér rozsliszt
15 dkg barna rozsliszt
1 ek olaj
1 kk cukor
1 kk őrölt köménymag
2 kk só
3 dl langyos víz.

Elkészítése:
A kenyeret géppel dagasztjuk, de hagyományosan, sütőben sütjük meg.
Az élesztőből, 1 dl vízből, 1 kiskanál cukorból és 2 kiskanál lisztből kovászt készítünk, amit meleg helyen felfuttatunk (kb. 20-40 perc).
A dagasztógépbe beletöltjük a többi hozzávalót, végül a felfuttatott kovászt is. A dagasztó programon megdagasztjuk, majd lisztezett gyúrótáblára borítjuk, de előzőleg eltávolítjuk a dagasztókést. Megformáljuk a tésztát, és olajjal kikent magas falu edényben vagy alufólia tálcán letakarva még fel óra hosszat pihentetjük. A megkelt tésztát vízzel megkenjük. A sütő aljába forró vízzel telt edényt teszünk. 240 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig, sütjük.

Akkor jó, ha a beleszúrt tűre mar nem ragad rá a tészta. Ha hirtelen barnulna, alufóliával takarjuk le. A képen látható rozskenyér egy gépben készült, nem megvetendő kísérlet eredménye. Íze ugyanaz, héja ropogós, és szépen szeletelhető. Korpáskenyér fokozaton készült, közepes pirosítással. (Clatronic 5. program, kis adag, közepes, össz elkészítési idő:3:30) Legközelebb ugyanennyi egész köményt is teszek bele.