navigáció

Gundel libamájpástétom


Gundel libamájpástétom (Ditti kérésére)

Hozzávalók:
50 dkg hízott libamáj

frissen őrölt fehér bors
4 ek 5 puttonyos tokaji aszú
chutney (csatní)
a tokaji zseléhez:
1/3 csésze húsleves (levesporból vagy kockából is készíthető)
2 kiskanál zselatinpor
1/4 csésze 5 puttonyos tokaji aszú

Elkészítése: A libamájat a domború felével lefelé egy lapos porcelántálra fektetjük. A vastag részénél szétfeszítjük, megkeresve a véres, vastag eret. Megfogjuk a végét és óvatosan kezdjük kihúzni. Közben a májat egyre szélesebbre hajtjuk, így a vékonyabb ereket is el tudjuk távolítani. Végül a májat egy-másfél centi vastagon szétterítjük. Enyhén sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a tokaji aszúval. Végül eredeti formájára összehajtjuk és megnyomkodjuk. Kiterített műanyag fóliára fektetjük, a locsolás során a tálra csurgott tokaji aszút rácsöpögtetjük és szorosan becsomagoljuk. Ezután 10-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. A pihentetés alatt a só, bors és a tokaji aszú jól beleivódik a libamájba. Ezután félliteres csatos, patent üvegbe, amelynek egyenes, nem visszahajló szája van, vagy porcelán pástétomos edénybe szorosan, tömören belepréseljük. Az edényt befedjük, mély tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy az 1/3 részéig érjen. Sütőbe tesszük és nagyon kis lánggal (75 °C-on) 2 órán át pároljuk. A sütőből kivesszük, és amikor kihűlt, hűtőszekrénybe állítjuk.
A tokaji zseléhez a zselatinport egy kávéscsészében 2 evőkanál meleg vízzel elkeverjük. A levest a tokaji aszúval egy félliteres nyeles lábasban felforraljuk, majd a vízben oldott zselatint beleöntjük, elkeverjük és ismét felforraljuk. Lehűtjük, csészébe öntjük és pár órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

Tálaláskor a libamájat a formából kivesszük, vágódeszkán meleg vízbe mártott éles, vékony pengéjű késsel felszeleteljük és tálra vagy tányérokra adagoljuk. A tokaji zselét apró kockákra vágjuk és a libamáj mellé szórjuk, a chutney-t a hús tövébe rakjuk kanállal. Ennél a chutney-nál aszalt sárgabarack legyen a gyümölcs, vagy magnélküli mazsola.