navigáció

Istenek golyói


Istenek golyói (Papi családi receptje)

Hozzávalók:
50 szem magozott aszaltszilva
50 szem mandula
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
25 dkg gesztenyemassza
15 dk finomra darált háztartási keksz
1 dl rum
kb 3 dl tejszín
10 dkg darált dió
10 dkg darált mogyoró
10 dkg darált barackmag
édesítőszer, vagy virágméz

a forgatáshoz kókuszreszelék.

Elkészítése: A mandulát a tejszínbe áztatom, a szilvát a rumba egy napig. Másnap lecsöpögtetem őket, a szilvákat megtöltöm a mandulákkal. A kekszliszt harmadát összegyúrom a gesztenye kétharmadával, a fűszerekkel, a darált dióval, a rummal. A tejszín harmadával és a darált mogyoróval, az édesítő felével, kinyújtom, 50 (vagy több) darabra vágom, mindegyik közepére odateszem a mandulával töltött szilvákat, és bebugyolálom vele. A maradékokat összeöntöm a kókusz nélkül, azokat is kigyúrom, kinyújtom, és felaprítom-bugyolálom. Ha jól csináltam, a héj puhább, épp annyira, hogy beleforgathassam a kókuszreszelékbe.

Ha a mandula nem elég karakteres, az első masszába csöpögtetek aromát.

Ha sok lett a massza, nem csicsózok. Konyakos meggy levét keverem ki porcukorral, lefőzöm harmadára, negyedére, elkezdem hűteni, tejport, vajat, konyakot keverek bele. Kavargatva hűtöm ki. Konyakos meggybefőttet forgatok ebbe, vagy aszalt meggyet, esetleg más gyümölcsöket, a többi ugyanaz.

Igazság szerint két hétig kellene szikkasztani, akkor érnek össze az ízek, és akkora lenne a héja ropogós, de gyermekeim vannak, és azoknak barátaik, barátnőik. Az illata lehet a titka, hogy mindig megérzik, mikor csinálom. Sose érte még meg a másnap estét, még ha két adagot csináltam is..

Ha híg lett valamelyik, tejporral, vagy további kekszliszttel sűrítsd, esetleg csökkentsd a tejszín mennyiségét. Nekem így szokott összejönni a két mennyiség egyből kiindulva :D