navigáció

Tárkony

Receptek Fűszerek Tárkony

Tárkony (Artemisia dracunculus)
Nevei még: Tárkonyüröm, estragon, tarragon.

Füszerként: A levelét mártásokhoz, sültekhez, salátákhoz, levesekhez és fõzelékekhez, raguk, tojásételek, csirketöltelékek, bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek, Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékekhez is használjuk. Fûszervajhoz, halakhoz is finom, valamint ecet aromásítására is alkalmas, borecetbe áztassuk néhány hétre (a híres tárkonyecet Leveleit, vagy szárait ecetben elrakva, tárkonyecetként ételek ízesítésére használjuk. Szárítva őrleményként is forgalomban van. Salátákhoz, mártásokhoz, ízesítőszerekhez (mustár), páclevekhez, savanyúságok készítéséhez használjuk. Bárány-, ürü-, borjú-, továbbá vad-, és szárnyas húsból készült ételek kiváló ízesítője. A zöldbabból készült ételek kiváló zamatot kapnak tőle. Előnyös tulajdonsága még, hogy más fűszerek aromáját is fokozottan kiemeli.). Eleink sárkánynövénynek tartották, amellyel mérges harapásokat lehet gyógyítani – erre utal a latin neve is.

Gyógyhatása:  Teája vesetisztító, epehajtó, hurutos megbetegedésekre jó, étvágyfokozó, jótékony hatása bizonyított haspuffadás ellen, Candidánál. A népi orvoslás a magas vérnyomás ellenszereként is alkalmazza.

Tartása, szaporítása: Ez a kellemes illatú, finom pikáns ízű fűszernövény Ázsiában, Távol-Keleten honos. A termesztését az egyiptomiaktól előbb a görögök, majd tőlük a rómaiak vették át. Európa – így hazánk is – csak a XVI. századtól kedveli. A tárkonynak két változata van: francia-, és orosz tárkony. A világ jelentős részén – a Kárpát-medencében is – a francia tárkonyt termesztik. Magas érdes szárú, felezetlen lándzsa alakú sima levele van, és kicsi sárga virágú. A fiatal levelek május végén, június elején a legaromásabbak. A francia tárkonyt tőosztással szaporítjuk (igen ritkán érnek be a magjai!) Illata kissé az ánizsra emlékeztet, íze inkább csípőskés mint édes. A házi cserepes "fűszerkertedből" ki ne hagyd! Olyan évelőkkel házasítsd, amiknek hasonló az igénye, szükségük van némi fagyra a megújulás érdekében. Télen hagyd kinn, de ne engedd se kiszáradni, se megfagyni a földjét, mert elpusztul. 2 hónap télnyugalom elég neki, akkor bevehető, és újraéleszthető.