navigáció

Csöröge, herőce


Csöröge, herőce (Julikától)

Hozzávalók:
1/2 l sima liszt
1/4 Liga, vagy Lira margarin (magasabb zsírtartalmú legyen)
1 tojás sárgája
csipet porcukor

1/4 sütőpor
1 dl tejföl
kb 1 dl tej.

Elkészítése: A hozzávalókat tejjel és tejföllel gyengére gyúrjuk. Kinyújtjuk, derelyemetszővel feldaraboljuk, a közepébe hasítékot vágunk, azon az egyik sarkát áthúzzuk. Forró olajban sütjük ki.

A tejföltől ropogósabbra sül. Azért nem tudok pontos tejmennyiséget írni, mert közben derül ki. Megszórhatjuk porcukorral, vaníliás porcukorral, fahéjas porcukorral, vagy citromhéjas porcukorral. Mi különféle házi lekvárokkal esszük.A Cuccos Boszorkánykonyhája! Édes sütemények, Csőröge.

Zilu szerint cukrosok, candidások is fogyaszthatják, ha: A simalisztet tönköly, vagy durumlisztre kell cserélni, a tejfölt natúr joghurtra, a cukrot édesítőre, vagy jázminpakócára (stevia ) a tejet szója, vagy mandulatejre, a margarint vajra. És ez lesz belőle, ami a képen van. Se színre, se ízre nem lehet megkülömböztetni a kettőt. Cukor nélkül befőzött lekvárokkal tálalja.

Az érdekessége még másik két neve is. Vidékenként más. Forgácsfánk és herőce.Mindegy hogy nevezik, szerintem nem csak farsangkor van helye az asztalon.Kommentek:
Papi írta 2009-12-26, 10:21:53-kor

Kipróbáltuk a cukros-candidást. Ha az ember nem tudná, hogy az, észre se venné. Köszönjük mindkettőtöknek!