navigáció

Mázak süteményekre

Konyhai kisokos Mázak süteményekre

Csokimáz

10 dkg vaj, 2 ek. kakaó, 1 ek. porcukor a tűzhely szélén, vagy kezdő háziasszonynak gőz fölött egybefőzve.

Étcsokimáz

Veszel egy táblával, göz fölött megolvasztod, összekevered finom étolajjal, hagyod kihűlni, de nem megdermedni, úgy öntöd a tortáidra.

Tortabevonó csokimáz

3-4 evőkanál kakaót, ugyanannyi cukrot és nagyon kevés vizet összekeverek, majd felteszem melegedni. Amikor összeolvadt, belekeverek 10-15 dkg margarint. Tortalapáttal egyenletesen elosztom, elkenegetem. 

Főzött mézes máz

Hozzávalók: 2 db tojásfehérje, 1/4 teáskanál só, 1 teáskanál víz vagy gyümölcslé, 1 dl méz, 1/2 teáskanál vanília.

Elkészítése: Egy vízfürdős forralóedényben keverjük össze a tojások fehérjét, a sót és a vizet vagy gyümölcslevet. (Ha ilyen edényünk nincs, közönséges lábost vagy fazekat is használhatunk, ám a főzést vízfürdőben - egy nagyobb fazék vízbe állítva - végezzük). Verjük jó keményre a tojásokat, amíg a hab megtartja alakját. A habot tovább verve vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Ezután a vízfürdőben főzzük meg a habot, állandó verés közben addig, míg a keverékből kiemelt habverő csúcsot hagy maga mögött (ez a kombinált verés-főzés mintegy 5 percet vesz igénybe). Vegyük le az edényt a tűzről. Adjuk hozzá a vaníliát és addig verjük tovább a keveréket, míg jól kenhető lesz (kb. 2 percig).

Szinte bármihez jók. Évtizedek bevált alapreceptjei