navigáció

Gyúrt tészta készítése

Konyhai kisokos Gyúrt tészta készítése

Gyúrt tészta készítése házilag

Elkészítése: A gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést csinálunk, amelybe beleütjük a tojásokat és megsózzuk. Óvatosan összeállítjuk, majd gyúrással alaposan kidolgozzuk úgy, hogy a tészta sima és csomómentes legyen. Ezután cipókat alakítunk ki, tetejüket vékonyan megkenjük zsírral, hogy felülete ne száradhasson ki, és tiszta ruhával letakarva 25-30 percig pihentetjük. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk. A sodrófával vékonyított, nyújtott tésztát állandóan forgatjuk, hogy vastagsága egyenletes, formája kör alakú legyen.

Mielõtt a tészta készítéséhez hozzákezdenénk, tudni kell azt az aranyszabályt, hogy az igazi gyúrt tésztába egy cseppnyi vizet sem teszünk, és hogy a tészta minõsége elsõsorban a jó kidolgozástól függ. A nyújtáshoz mindig csak minimális lisztet használjunk, mert a sok liszt repedezetté teszi a tészta felületét. Ha cérnametéltet csinálunk, feltekerjük a sodrófára, kihúzzuk belőle, és vékonyan felszeleteljük az egészet. Meglisztezzük, tíz ujjunkkal fellazítjuk, hogy a liszt tapadásmentessé tegye, majd kiszárítjuk, vagy azonnal hasznosítjuk. A finommetélt még vékonyabb cérnametélt. Ugyanígy készül a szélesmetélt is, csak szélesebb csíkokra metéljük. Eperlevelet derelyeszaggatóval csinálunk, kiterített állapotában, kockatésztát úgy, mint a szélesmetéltet, csak még szélesebbre vágjuk, végül megmetéljük keresztben. A lebbencstésztához kiszárítjuk, kézzel összetörjük kisebb-nagyobb darabokra, és főzés előtt kissé megpirjuk a lábosban.

Ezek a házi tészták sokkal finomabbak, mint a bolti, házinak hazudott műanyag vackok. Egészségesebb is, mert nem tartalmaz ételszinezékeket, tartósítószereket. Míg pl. a csontleves megfő, simán elkészül hozzá a cérnametélt is.