navigáció

Párolt rizs


Párolt rizs

Hozzávalók:
1 csésze rizs
1 kk petrezselyemzöld
kevés zsír, vagy olaj
1 kis fej vöröshagyma
2 csésze víz
ízlés szerint só, vagy vegeta.

Elkészítése: A rizst átválogatjuk, megmossuk többször váltott hideg vízben. Akkor jó ha már iható víz jön le róla. Szitára öntjük, lecsepegtetjük, száraz konyharuhán elterítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, lemossuk. A sütőt begyújtjuk, hogy forró legyen. A rizs kétszeres súlyának megfelelő (6 dl) mennyiségű vizet forralunk a sóval együtt. Lábasban zsírt  melegítünk. Belerakjuk a rizst. Lassan állandó keveréssel üvegesre pirítjuk. Felengedjük a forrásban levő sós vizzel. Belerakjuk a vöröshagymát. Fedővel lefedjük, felforraljuk. A lábasban levő lefedett rizst berakjuk a forró sütőbe, vagy a tűzhely nem nagy rózsájára. Kb. 30 percig pároljuk. Ha letelt az idő, kiemeljük a lábast a sütőből. Kivesszük a vöröshagymát. A rizst megkóstoljuk. Ha szükséges, sózzuk, és ezután pecsenyevillával könnyedén felkeverjük.

Figyelem, a fedőt ne emelgessük, a rizst ne kavargassuk közben! Ha jól dolgoztunk, a rizsszemek nem tapadnak össze, különállóak. A párolt rizst lefedve, vízfürdőben kell melegen tartani tálalásig. Tálaláskor vajazott tálalókanálba, vagy csészébe nyomkodjuk. Ebből borítjuk ki az előmelegített tálra. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Ha azt akarjuk, hogy szép sága legyen, sáfrányt, vagy kurkumát tegyünk bele párolás előtt. A színes rizs rendkívül dekoratív! Púderpaprikával (rendkívül finomra, azaz 4x őrölt fűszerpaprika) kellemes rózsaszínes rizsünk lesz.