navigáció

Édes (csemege) csalamádé


Édeskés csemegecsalamádé Marossyné Eminénitől

Hozzávalók:
1 kg zöldpaprika
2 nagy uborka
6 db közepes hagyma
Fél fej felcsíkozott káposzta, torzsa nélkül!
1 kk borkén
kb 15-20 tbl édesítő
ecet

víz.

Elkészítése: A káposzta kivételével a többi zöldséget felaprítjuk nagyjából félcentis karikákra, csíkokra. Besózzuk alaposan, kicsit pihentetjük, majd kicsavarjuk. Aztán ráreszeljük, vagy rávágjuk a káposztát a torzsája nélkül (amit majd azért beteszünk az üvegbe) Elkészítjük a levet. A vizet nem kell felfőzni! Belekeverünk, feloldunk mindent, megkóstoljuk, beállítjuk. A zöldségeket üvegbe nyomkodjuk, tetejét leszorítjuk műanyag lappal, majd ráöntjük a levet, lezárjuk.

Nem zöldül, nem sárgul be, minden eredeti színében marad.
3-4 hét múlva fogyasztható, és minden különösebb kecere nélkül eltartható több évig bontatlanul! Akik nem szeretik a durva savanyú ízt, azoknak felüdülés ez a csalamádé! Akár magában is ehető finomság! Újabban teszek bele vékony csíkokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, egészen apróra szedett karfiolt, brokkolit, birsalmát, de nem együtt! Minden üvegbe más ízt, színt viszek. Akinek van kedve, kísérletezhet vele, igazán megéri!Kommentek:
Papi írta 2011-07-28, 14:25:39-kor

Már csak ilyen csalamádét teszek el. Ezernyi változatban, de az alaplé a lényeg, meg az, hogy sárgarépa nálam mindegyikbe megy.

Papi írta 2009-01-06, 13:05:38-kor

Kipróbáltam, mielőtt betettem. Isteni finom!